Köşe Yazısı Üst
Köşe Yazısı Başlık Üstü

Sağlıklı Beslenmek Çok Kolay

Köşe Yazısı Başlık Altı
Köşe Yazısı Resim Altı
Köşe Yazısı Detay Başlangıcı 1
Köşe Yazısı Detay Başlangıcı 2
Sağlıklı Beslenmek Çok Kolay 1) Kahvaltıyı es geçmeyin. Kahvaltısız güne başlarsanız, gün içinde kendinizi aç ve yorgun hissetmenize yol açar ve günün ilerleyen saatlerinde normalde yediğinizden de fazla yersiniz. Sağlığınızı önemsiyor ve kilo vermek istiyorsanız, sabahları mutlaka ama mutlaka kahvaltı etmelisiniz. Aynı şekilde yatmadan 2 saat öncesinde meyve, süt gibi ara öğün tüketmeyi kesmelisiniz. 30 kilo veren ve bunu en az 6 yıl korumuş 3 bin insan arasında yapılan bir ankete göre, bu insanların ortak özelliği istisnasız her güne kahvaltı ederek başlamaları. Aralarında sadece 4’ü evden kahvaltı etmeden çıkıyormuş. 2) Hafta da en az 3gününüzü egzersize ayırmaya özen gösterin. Egzersizden faydalanmak için bir spor salonunda saatler harcamanız gerekmiyor. Günde 30 dakika yürümek bile yetebilir. Bu hem kan şekerinizi düzenleyecek hem de insülin seviyenizi aşağı çekecektir. İhtiyacınız olan iki şey var; hareket arzusu ve sağlam bir çift spor ayakkabısı. Günde 10 bin adım yürüyüp yürümediğinizi kontrol etmek için bir adımsayar da alabilirsiniz. 3)Öğünlerinizde doyurucu besinlere yer açın. Yumurta: En değerli protein kaynağı olarak bilinen yumurta 36 saate kadar iştah kontrolüne yardımcı oluyor. Somon: Yüksek protein ve sağlıklı yağ içeriğiyle somon hem tok tutuyor hem de kalp damar kalitesini artırıyor. Bulgur: Yüksek posa oranıyla tok tutmak konusunda diğer tahıllardan bir adım önde. Ayrıca içerdiği posa ve B vitaminleriyle sindirimi kolaylaştırıyor. Yoğurt: İçerdiği proteinle 4 saatten daha uzun süre tokluk sağlıyor, probiyotiklerle de sindirimi kolaylaştırıyor. Soya sütü: 1 su bardağında 9.9 gr protein, 1.5 gr lif içeren soya sütü tokluk hissi vermede çok etkili. Badem: Vitamin, mineral ve posa zengini badem içerdiği sağlıklı yağ asitleriyle hem tok tutuyor hem de kalp ve damar kalitesini artırıyor. Avokado: Sağlıklı yağ ve yüksek lif içeriğiyle süper tok tutan besinlerden. Hindistancevizi: İçerdiği sağlıklı yağ asitleriyle ekstra tokluk ve iştah kontrolü sağlıyor. Aynı zamanda kabızlık problemi yaşayanlar için birebir. Yulaf: Kahvaltı ve ara öğünlerin starı olmaya aday yulaf yüksek posa içeriğiyle ekstra tokluk sağlıyor. 2 yemek kaşığı yulafı 1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz. Bitter çikolata: Hem kalp damar kalitesini artırıyor hem de içerdiği serotoninden ötürü mutlu ediyor. Yüzde 70 kakao oranına sahip 20 gram bitter çikolata ara öğünler için mükemmel seçim. 4)İştah yönetimi üzerinde bu kadar pozitif etkisi varken moda diyetler ara öğünü yasaklıyor. Günümüz insanı günde neredeyse 12 saat çalışırken yaşamsal ihtiyaçlarının çoğunu erteleme eğilimi içinde. Güne kahvaltı yapmadan başlamak, öğle yemeğini atlamak olumsuz beslenme davranışlarındandır. Ara öğün saatlerini takip etmeye çalışmak da ona ekstra bir iş yükü gibi geliyor. Ara öğünler, metabolizmanın iş yükünü hafifleten metabolik egzersizler gibidir. Doğru bir ara öğünle hem iştah yönetimine destek oluyorsunuz hem de metabolizmanın o öğünde gelen besini sindirimi ve emilimi sırasında enerji üretiyorsunuz. Net kural şu: Gün içinde 4 saatten uzun süre aç kalmayın. Ve midenizdeki ghrelin hormonunun salınımını artırmayın. Unutmayın hepimizin midesinde gerçekten bir zil var. O zil acıkma sinyalleri vermeye başladığı anda beyinde iştah reseptör sayısı artıyor ve yeme hızınızdan yediğiniz yemeğin miktarına kadar iştah yönetimi konusunda sizi olumsuz etkiliyor. 5)Zayıflamak istiyorsak canımızın istediği kadar yağ tüketemeyiz ama vücudumuzu gün boyunca yağsız da bırakamayız. Özellikle yağsız veya yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerini tercih etmek yararlı olacaktır. Light ürünlerin sağlığa zararlı olduğu düşüncesi, bilimsel olmayan bir inanıştan ibarettir. Aldığımız kırmızı etin yağsız olması da sağlığımız için çok doğru bir tercihtir. Öte yandan her gün ortalama 4-5 tatlı kaşığı sağlıklı yağ tüketmemiz gerekiyor. Bu, metabolizmamızı hızlandırmak için şart. Zeytinyağı, balık yağı, avokado, hindistan cevizi yağı, çiğ fındık-badem ceviz gibi yağ kaynaklarını tercih etmekte fayda var. 6)En önemli maddelerden bir tanesi de ‘’ TEBESSÜM ‘’. Tebessüm ederek çok kolay kalori harcayabilirsiniz. Hz. Mevlana’nın da dediği gibi “Sevdiklerinize ‘gül’ verin. Gülünüz yoksa gülüverin.” Diyetisyen Ayşe DURAN
Köşe Yazısı Detay Sonu 1
Köşe Yazısı Detay Sonu
Köşe Yazısı Yorumlar Üstü
Dikkat! Yazılan yorumlar hiçbir şekilde sitenin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
Köşe Yazısı Yorumlar Altı
Köşe Yazısı Diğer Yazıları Altı

YAZARLAR

BU HAFTA OKUNANLAR

İmsak00:00
Güneş00:00
Öğle00:00
İkindi00:00
Akşam00:00
Yatsı00:00

GÜNLÜK BURÇLAR

KoçBoğaİkizlerYengeçAslanBaşakTeraziAkrepYayOğlakKovaBalık

SÜPER LİG

TakımOGMBAP
1Galatasaray3324542576
2Fenerbahçe3321482971
3Beşiktaş3320762266
4Başakşehir33155131958
5Bursaspor3316982556
6Trabzonspor33157111056
7Mersin İY3313137646
8Torku Konyaspor3312129-945
9Gençlerbirliği33101310340
10Eskişehirspor3391212-539
11Gaziantepspor3311166-1739
12Kasımpaşa3391410-1537
13Medicana Sivasspor339168-735
14Akhisar Belediye3381411-1235
15Ç.Rizespor339168-1435
16K. Karabükspor337197-1928
17Balıkesirspor336198-2126
18SAİ Erciyesspor3341712-2024

KARİKATÜR

Deneme kar

TARİHTE BUGÜN

1993

Sivas Madımak Oteli yakıldı. Otelde bulunan kişilerden 37'si yanarak öldü.

1990

Mina'da şeytan taşlamaya giden hacı adayları tünelde sıkıştı; 1426 kişi öldü.

1966

Antalyaspor kulübü kuruldu.

1957

Sovyetler Birliği'nin ilk yapay uydu Sputnik'i fırlatmasıyla ABD ile arasındaki uzay yarışı başladı.

1932

Keriman Halis, Türkiye Güzellik Kraliçesi seçildi

1917

Yunanistan Türkiye’ye savaş ilan etti.

1900

Friedrichshafen, Almanya yakınlarında ilk Zeplin uçuşu gerçekleştirildi.

1853

Ruslar Türkiye'yi işgâl eder; Kırım Savaşı başlar.

1839

Küba açıklarında, bir köle gemisi olan Amistad'daki 53 köle ayaklandı.

1777

Vermont, ABD'nin köleliği kaldıran ilk bölgesi oldu.

ZİYARETÇİ DEFTERİ

Düşüncelerinizi bizimle paylaşmak ister misiniz?Ziyaretçi Defteri