VEKİL KAYA GAZİPAŞA İLÇESİNİN SORUNLARINI TBMM’DE GÜNDEME GETİRDİ

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya;

ANTALYA Yayın: 10 Temmuz 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 10.07.2023 11:02:00
Editör -
Okuma Süresi: 16 dk.
Google News

“Seçim öncesi ve sonrası yapmış olduğum ziyaretler kapsamında, Gazipaşa ilçemizde tarafıma iletilen sorunları dile getirmek adına soru önergelerimizi TBMM’ye sundum. Verdiğim soru önergelerinin cevaplarıyla bağlantılı olarak tüm konuların takipçisi olacağım. Antalya’mızın ve ülkemizin TBMM’de sesi olmaya devam edeceğim” dedi.
Bu kapsamda çalışmalarına devam eden İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Gazipaşa’nın sorunlarıyla ilgili bakanlıklara soru önergesi verdi.
Vekil Kaya öncelikli olarak 9 kalemde ele aldığı sorunlar ve çözümleri kapsamında;
Agroturizm uygulamalarının hayata geçirilip geçirilmediği, geçirilmedi ise ilgili çalışmalara dair gelişmelere, 
Gazipaşa-Alanya Havalimanının geliştirilmesine,
Gazipaşa Devlet Hastanesinde bulunan eksikliklere, 
Gökçeler barajının hedeflenen sürede bitirilip bitirilmediğine, 
Gazipaşa’da bulunan antik kentlerin I. Derece Sit alanı ilan edilmesine, 
Gazipaşa Selinus sahili ve plajının imara aykırı şekilde kullanılmasına,
Gazipaşa yaylalarında yaşanan telefon şebekesi ve elektrik nakil hatlarının yapılanması, ve
Gazipaşa Koru ve Pazarcı mahallelerinin planlama ve düzenleme çalışmalarına değinmiştir.
I) Gazipaşa’nın Agroturizm Kapasitesinin Kullanılmaya Başlanmalı
Gazipaşa’nın başta muz üretimi olmak üzere 24’ten fazla tropikal meyvenin yetiştirme tesisine sahip olduğunun altı çizilmiş, bu kapsamda ülkemizin önemli muz üretim merkezlerinden biri olan Gazipaşa’da açık ve kapalı toplam 18 bin dekar alanda muz üretimi yapıldığına değinilmiştir. 07 Temmuz 2023 itibariyle Gazipaşa’nın Kahyalar, Aydıncık, Çalıpınar, İnceğiz, Beyobası, Cumhuriyet, Macar, Çobanlar, Beyrebucak, Muzkent, Güney, Zeytinada, Göçük ve Yakacık gibi bölgelerde kapalı alanda 12 ay boyunca hasat aralıksız devam etmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanı Sn.Mehmet Nuri Ersoy’a verdiği önergede Aykut Kaya: “Böylesi bir zenginliğe ve ürün çeşitliliğine ev sahipliği yapan Gazipaşa’da Agroturizm (tarım turizmi) potansiyelinin hayata geçirilmesi, Agroturizm master planı hazırlanması ve pilot uygulama alanlarının tespit edilerek teşvikler verilmesi, ilçenin kalkınması ve tanınması için faydalı olacaktır,” ibarelerin kullanmıştır. 
Vekil Kaya, Sn. Ersoy’a bu kapsamda herhangi bir proje geliştirilip geliştirilmediğini sormuş, eğer halihazırda bu amaca yönelik bir projeye dair girişimde bulunulmamış ise de en azından değerlendirmeye alınıp alınmadığının tespitini istemiştir. Aynı zamanda Vekil Kaya, Sn. Ersoy’dan Agroturizmin ülke genelinde uygulanıp uygulanmadığına dair de bilgi istemiş olup, ilgili soruya verilecek yazılı cevabın başta Antalya olmak üzere tüm Türkiye için Agroturizm uygulamasını gündeme aldırması hedeflenmektedir. 
II) Gazipaşa Havalimanı Genişletilmeli
Yapımına 1991 yılında başlanan Gazipaşa-Alanya Havalimanı, 1999 yılında tamamlanmasına rağmen bir süre daha faaliyete geçememiştir. 2009 yılında eksiklikleri giderilerek hava trafiğine açılan havaalanı, günümüzde TAV Holding tarafından işletilmektedir.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan istatistiklere göre Gazipaşa-Alanya Havalimanına iç ve dış hatlardan gelen toplam yolcu sayısı 2020 yılında 270.868, 2021 yılında 579.635 ve 2022 yılında ise 705.440 olmuştur. Pandemi dönemi öncesinde ise yolcu sayısı bir milyonun üzerindedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Abdulkadir Uraloğlu’na verdiği önergede Aykut Kaya, havalimanının potansiyeline işaret ederek ‘’Bölgenin yüksek turizm potansiyeli düşünüldüğünde Gazipaşa-Alanya Havalimanı kullanan yolcu sayısı kısa sürede artacaktır’ ibarelerini kullanmıştır.
İşbu kapsamda Sn. Uraloğlu’na verilen önergede Gazipaşa-Alanya Havalimanının teknik ve operasyonel kapasitesinin arttırılıp arttırılmadığına, eğer olumsuz ise bu kapsamda bir proje olup olmadığına dair bilgi istenmiştir. Yine Gazipaşa-Antalya Havalimanına gerçekleştirilen yurtiçi uçuşların artırılmasına dair Bakanlık kapsamında bir proje öngörülüp öngörülmediği sorulmuş, önemli turizm potansiyeli taşıyan havalimanının yurtdışı bağlantılarını da arttırılıp arttırılmadığına dair bilgi istenmiştir. İlgili sorular ile Gazipaşa-Alanya Havalimanını daha fazla yolcu ve tarifeli uçak ile buluşturması hedeflenmektedir.

III) Gazipaşa Devlet Hastanesinin Eksiklikleri İvedilikle Tamamlanmalı
Antalya ili Gazipaşa ilçesinde bulunan Gazipaşa Devlet Hastanesi ilk hizmete hayırsever ilçe halkının katkılarıyla 1977 yılında, 8405 m2 alana, 3 katlı iki blok halinde 50 yatak kapasiteli olarak açılmıştır. 1999 yılında 4 katlı 3. blokta inşa edilerek hastanede yapılanmaya gidilmiş, modern acil servis açılmış, yatak kapasitesi de 75’e çıkarılmıştır.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya Sağlık Bakanı Sn. Fahrettin Koca’ya verdiği soru önergesi doğrultusunda hastanenin eksiklerini iletmiş:
‘’Hastanenin Gazipaşa halkına yetersiz kalması nedeni ile 23.10.2015 tarihinde tamamlanan 90 yataklı yeni Hastane binasına hizmeti başlamıştır. 2015 yılından bu yana tam teşekküllü olarak lanse edilen hastanenin eksikleri bir türlü giderilememiştir. Her seçim döneminde MR cihazı getirileceği sözü verilen Gazipaşalı vatandaşlarımızın bu sorunu acilen çözülmelidir,” 
2022 yılı TUİK verilerine göre 53.702 nüfusa sahip Gazipaşa’ya hizmet veren hastanede hala MR cihazı bulunmadığı bildirimektedir. Gazipaşalı vatandaşımıza MR çektirmesi için 1 saat uzaklıktaki Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesinden randevu verilmektedir. Yoğunluk nedeniyle de randevuların 00:00 ila 06:00 arasında verildiğinden vatandaşımız dert yanmaktadır. Zira bu saatlerde toplu taşıma mümkün olmadığı için ancak şahsi aracı ve imkânı olanlar yararlanabilmektedir,” ibarelerini kullanmıştır.
Bu kapsamda Vekil Kaya, ilk olarak Gazipaşa Hastanesine MR cihazı getirilmesi için herhangi bir çalışma olup olmadığına değinmiş, durumun ciddiyetinin altını çizebilmek için hastaneye 2015-2023 arasında kaç hastanın geldiğinin belirtilmesini istemiş, aynı zamanda yetersiz kalan hastaneminize dair herhangi bir çalışma olup olmadığının bilgisinin verilmesi istenmiştir. 
IV) Çiftçilerimizin Su Sıkıntısına Kalıcı Bir Çözüm Getirilmelidir
Antalya ili Gazipaşa ilçesinde bulunan Gazipaşa Gökçeler Barajı, ICC Grup tarafından iş süresi 2011-2014 tarihleri olarak açıklanan ve üstlenilen, “Ön Yüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu” olarak tasarlanan Antalya’nın ikinci büyük barajıdır. Ancak barajın inşaatı öngörülen sürede tamamlanamamış ve baraj, 2017 yılında hizmete açılabilmiştir.
2021 yılında HES Santral Binası’na yönelik imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanmış ve tamamlanabilmiştir. 47 bin 400 dekar tarım alanının sulanması ve Beyobası, Beyrebucak, Çobanlar, Hoşdere, Kahyalar, Karalar, Kığıcık, Korubaşı, Macarköy ve Aydıncık köylerine içme suyu sağlanması hedeflenen Gökçeler Barajı maalesef çiftçinin ve bölgenin sorunlarını çözememiştir. Öyle ki, Türkiye’nin muz ihtiyacının 5’te birini karşılayan Antalya ili Gazipaşa ilçesi Zeytinada ve Güneyköy mahallelerinde susuzluk nedeniyle muz üretimi durdurma noktasına gelmiştir. Bu sebeple deniz yamacında 17 kilometrelik uzunluğa sahip olan Zeytinada’da dahi yıllık muz üretimi 120 bin tondan 100 bin tona düşmüştür.
Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim Yumaklı’ya verdiği önergede Vekil Aykut Kaya:
“Susuzluğa çare olması için inşa edilen Gökçeler Barajından tarım alanlarına su pompalandığında nakil hatları patlamakta, bu sebeple sürekli su kesintileri yaşanmakta olup, tarımsal üretim sekteye uğramaktadır. Gökçeler Barajının, “Kaya Dolgu” olarak yapılması gerekirken “Moloz Dolgu” olarak yapıldığı ve gövdesinden su sızıntısı olduğu, elektrik üretimi için özel bir şirkete barajın bırakıldığı ve bu sorunlar sebebiyle sulama için yeterli bakım yapılamadığını yöre insanı ve çiftçilerimiz anlatmaktadır.
Ne yazık ki Gazipaşalı çiftçilerimizin 50 yıldır süren su sıkıntısına halen kalıcı bir çözüm getirilmemiştir. Çiftçiler kendi imkanları yaptıkları sulama havuzlarından yine kendi imkanlarıyla çektikleri elektrik hatlarına bağlı su pompalarıyla tarlalarına su getirmektedir,” ibarelerini kullanmıştır. 
Vekil Kaya, Sn. Yumaklı’ya bu sorunun tespitine, sebeplerinin aydınlatılmasına ve çözüm çalışmalarına dair teknik ve idari bir takım sorular yöneltmiş olup, ilgili önerinin Gazipaşa halkının su sıkıntısına çözüm bulma konusunda yürütülen çalışmalara ivme katması hedeflenmektedir. 
V) Doğal ve Arkeolojik Sit Alanları, Ören Yeri Alanları Belirlenmelidir
Vekil Kaya konuyla ilgili;
“Gazipaşa belediyesinin madde 18 uyarınca uygulama yapabilmek için belirtilen yerlerde orman ve sit sınırlarının kesin olarak belirlenmesini Bakanlığınızdan ısrarla talep etmekte, ancak konuya dair bürokratik süreçler sürekli uzatılmaktadır. Vatandaşımızın sıkıntıdan kurtarılması, gerekli alt yapı ve üst yapı hizmetlerine hızlıca ulaşabilmesi amacıyla belirtilen yerlerde orman sınırlarının bir an evvel belirlenmesi gerekmektedir.
Gazipaşa Koru Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Selinus Antik Kenti ve çevresinin “Çakışık Alan (Doğal Sit Alanı ve Arkeolojik Sit Alanı)” olması sebebiyle Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayı gerekmekte olup; plan onay süreçleri devam etmektedir.
Aynı şekilde Gazipaşa Güneyköy Mahallesi Delik Deniz mevkii, tüm yıl boyunca ve özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Ancak, bölgede denize ulaşımın güvenliğinin sağlanması (örneğin kötü durumda olan stabilize yaya yollarının yöresel taşlarla kaplanarak, gerekli yerlerde korkuluk yapılması), aydınlatma, duş, WC, güvenlik kulübesi ünitelerinin kurulması gibi Gazipaşa Belediyesi için basit hizmetler, ilgili kurumlardan izinlerin alınamaması sebebiyle yerine getirilememektedir.
Gazipaşa İlçesi, Güneyköy Mahallesi Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti I. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde Gazipaşa Belediyesinin “Delik Deniz Alanı Doğa Yürüyüş Parkuru” talebi için 204 ada 1 parsel sayılı orman taşınmazı için Orman Bölge müdürlüğünden izin istenmiş; bahse konu alanın aynı zamanda I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olması sebebiyle Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin alınmak üzere başvuru yapılmıştır. Bu alanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Ören Yeri” ilan edilmesi gerektiği bildirilmiştir,” ibarelerini kullanmıştır. 
Vekil Kaya, konuya dair Sn. Özhaseki’ye verdiği soru önergesinde ilgili idari işleme dair gelişmeleri sorup, söz konusu bürokratik engelin ne zaman kalkacağına dair bilgi istemiştir.
VI) Halkın Plajlarından Halk Faydalanmalı
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde adını Selinus Antik Kenti’nden alan, halka açık 2,5 kilometre uzunluğunda 3. derece doğal sit alanı statüsünde Selinus sahili ve plajı bulunmaktadır. Ayrıca bu sahil, kentin betonlaşmadan korunabilmiş son birkaç kıyı alanlarından biri olma özelliğini göstermektedir.
Aynı zamanda ilgili sahilin bulunduğu ovanın yarı tropik iklimi sayesinden muzdan avokadoya, ejder meyvesinden pepinoya birçok tropikal meyvenin yetiştirilmekte, bu sayede sahil, ilçemiz için tarım adına önemli bir geçim kaynağı olarak da kendini göstermektedir. Ayrıca Selinus Sahili, Caretta Caretta yumurtlama alanı olarak da kabul edilmekte, bu sebeple ekolojik bir öneme de sahip olmaktadır.
Selinus Sahili ve arkasında yer alan ovada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Selinus Sahiliyle ilgili hazırlanan koruma amaçlı imar planında 4 kat yapılaşma izni verildiği ve yaklaşık 2 kilometrelik alanın 5 yıldızlı otellere açıldığı görülmektedir. Gazipaşa Belediyesi’nin Selinus Sahilini de kapsayan bölge için yaptırdığı 18 uygulamasıyla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından ise Selinus Sahilinde otellerin inşasına başlanması planlanmıştır. Gazipaşa’da 18 uygulamasından zarar göreceğini düşünen vatandaşlarla ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı iptal davası açmıştır.
Yargılama devam ederken basına yansıyan haberlere göre Green Park Oteller zincirinin sahibi Adil Üstündağ, Selinus sahilinde toplam 122 dekarlık tarıma elverişli arazi üzerinde yaklaşık 8-10 kat yüksekliğinde ve 2 bin yataklı “dev proje” adını verdikleri denize sıfır bir otel inşasına başlanacağını duyurmuştur.
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya;
“Covid-19 nedeniyle turizm gelirlerinin durma noktasına geldiği Antalya’da pek çok 5 yıldızlı otelin boş kaldığı, insanların tarıma ve toprağa yöneldiği bir dönemde imar planına aykırı, tarım arazilerini tahrip edecek bir otel inşaatı, başta Antalya’nın olmak üzere ülkemizin tarihi ve milli servetini heba etmek, betona umut bağlamak olacaktır.
“Bununla birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 2019 yılı verilerine göre Antalya’daki 5 yıldızlı otel sayısı halihazırda 407, dünya turizm liginin en üst sıralarında yer alan İspanya’daki toplam 5 yıldızlı otel sayısı ise sadece 269’dur.”
“Antalya’nın ve Gazipaşa’nın yeni bir 5 yıldızlı otele değil, katma değer üretecek tarımsal projelerin desteklenmesine, doğasının, tarihi alanlarının ve güzelliklerinin, tarımsal alanlarının korunmasına ve desteklenmesine ihtiyacı vardır.”
“Anayasamızın 43. Maddesi uyarınca “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.” Kamu yararı gözetilerek Selinus sahilinin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir,” ibarelerini kullanmıştır.
Vekil Kaya, Sn. Özhaseski’ye ilgili otelin inşasına dair bir takım sorular sormuş olup, Selinus Sahili’nin korunması adına adım atılıp atılmadığına dair bilgi istenmiştir.
VII) Elektrik Nakil Hatları, GSM ve İnternet Altyapıları Güçlendirilmeli
İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya’nın değindiği bir diğer konu ise elektrik nakil hatları, ilimizde hissedilen GSM ve internet altyapısı sorunu olmuştur. Vekil Kaya bu konuda:
“Nüfusu binlerin üzerine çıkan yaylalarda elektrik trafoları yetersiz kalmakta, sık sık kesintiler olmaktadır. 1960’lı yıllarda dikilen elektrik nakil hatları eski ve yetersizidir. Yine 1960’lı yıllarda dikilen ahşap elektrik nakil direkleri pek çok yerde çürümüş ve yıkılmak üzeredir. Yetersiz kalan bu hatlar aynı zamanda tehlikeli de olup, elektrik nakil hatlarından yaz aylarında kıvılcım atması sebebiyle kırsal ve ormanlık alanda yangınlara sebep olmaktadır. Özellikle Gökkuzluk, Topsekisi, Cimbiti, Ekinçalı, Macar, Günercik, Yarıcakpınar, Deliktaş, Cavırkırıldığı, Balca, Yunt yaylalarında yaz aylarında telefon şebekeleri ve internet çekmemektedir. Yaralanma, kaza, yangın, hastalık gibi acil durumlarda vatandaşımız 112 Acil numarasına dahi ulaşamamaktadır.
Bölgeye hizmet veren elektrik dağıtım şirketinin yaylalarda altyapıları güçlendirmesi, trafoları ve elektrik nakil hat ve direklerini yenilemesi, bölgede hizmet veren GSM operatörlerinin yeni istasyonlar kurması gerekmektedir.’’ dedi.
Vekil Kaya, Sn. Uraloğlu’na bu kapsamda herhangi bir çalışma yürütülüp yürütülmediğini sormuştur.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.